Ajankohtaista

Savonia-palkinto Virve Sammalkorven Paflagonian perillisille

03.01.2017 08:05

 

Virve Sammalkorven romaanille Paflagonian perilliset – Iax Agolaskyn päiväkirjan säästyneet sivut on myönnetty vuoden 2017 Savonia-palkinto. Kuopion kaupunki jakaa Savonia-kirjallisuuspalkinnon vuosittain tunnustuspalkintona savolaiselle kirjailijalle edellisvuonna julkaistusta merkittävästä kaunokirjallisesta teoksesta. Tänä vuonna palkintosumma on 12 000 euroa. Palkinto julkistettiin Kuopion kaupungintalolla Aapelin päivänä 2. tammikuuta. Palkintoraatiin kuuluivat puheenjohtaja viestintäpäällikkö Varpu Puskala, varapuheenjohtaja opettaja Jaakko Kosunen, jäsenet lähihoitaja, valmentaja Atik Ismail, toimittaja Seppo Kononen, maakunta-asiamies Hannu Koponen, fyysikko Jukka Liukkonen, näyttelijä Auli Poutiainen, filosofian tohtori Matti Vanhanen ja opiskelija Pia Laakoli sekä sihteeri johdon sihteeri Kirsti Hietanen.


Näin raati luonnehtii teosta: "
Paflagonian perilliset on 1800-luvulle sijoittuva matkustuspäiväkirja Koillis-Venäjälle, jossa akateeminen tutkimusmatka muuttuukin raa'aksi olemassaolon taisteluksi. Paflagonian perilliset ei ole tavanomainen kirja. Kirjan keskiössä ovat kuitenkin ne yleismaailmalliset asiat, joita meidän pitää vaalia: erilaisuuden suvaitseminen ja avarakatseisuus.

Sammalkorven teksti johdattaa runonomaisesti lukijan pohtimaan erilaisuutta ja suvaitsevaisuutta.

Kirja on nautinnollinen lukukokemus. Kirjan tarina etenee sujuvasti ja Sammalkorven kieli on kaunista ja lauseet tarkkoja. Tarinassa on puuttuvien päiväkirjasivujen kautta jatkumollisia aukkoja, jotka lukija mielikuvituksellaan täydentää; tällä tavalla Sammalkorpi ottaa lukijan osaksi tarinan muodostusta ja kulkua. Noiden puuttuvien sivujen vuoksi tarina on jokaiselle lukijalle hieman erilainen.

Maailma, jonka kirja alussa kuvaa, on päähenkilön silmin nähtynä idealistinen ja vilpitön. Todellisuus koittaa nopeasti ja maailma paljastuu sellaisena kuin se on: raakana ja epäoikeudenmukaisena. Kirja sijoittuu suurten löytöretkien aikaan, mutta samalla kirjailija on luonut jotain sellaista, jolla ei ole aikaa eikä paikkaa. Kirjassa piirtyvä maailma on taianomainen. Tarinan päähenkilö pyrkii ymmärtämään ja säilyttämään tuon uniikin maailman, vaikka ympärillä oleva kaoottinen muu maailma pyrkii sen pelkästään tuhoamaan.

Kirja limittää toden ja tarun kauniilla tavalla, tätä tukee myös Pekka Nikruksen taidevalokuvat, jotka ovat tärkeä osa tarinaa. Tämä ratkaisu kasvattaa kirjan tarinan laajemmaksi ja se laajentaa käsitystämme siitä, mitä kirjallisuuden teos voi olla.”

 

 

« Takaisin
Karisto_facebook