14.11.2019

Runeberg Junior -palkintoehdokkuuksia Kariston kirjoille

Tapani Baggen ja Carlos da Cruzin Katoava muumio sekä Kirsti Kurosen ja Karoliina Pertamon Kerro minulle kaunis sana ovat ehdolla vuoden 2020 Runeberg Junior -lastenkirjapalkinnon saajaksi. Ehdolla on kaikkiaan kymmenen kirjaa, joista viisi on suomenkielisiä ja viisi ruotsinkielisiä.

Lasten lukuintoa edistävän palkinnon esiraati kiitteli tämänvuotisten ehdokkaiden mukaansatempaavia tarinoita ja kirjojen hienoja kuvituksia. Baggen ja da Cruzin Katoavan muumion vetävä seikkailukertomus vie sadan vuoden takaiseen Helsinkiin, jossa eri yhteiskuntaluokista olevien tyttöjen ja poikien joukko selvittää näyttelystä katoavan muumion arvoitusta. Salaseuran kautta piirtyy kuva monikielisestä pääkaupungista. Raati kiittelee myös Carlos da Cruzin kiehtovaa kuvitusta, joka rytmittää Tapani Baggen vauhdikasta tarinaa.

Kirsti Kurosen Kerro minulle kaunis sana -kirjan raati kiittelee olevan monitahoinen ja monitasoinen kertomus sanojen pelastavasta voimasta. Kirjassa lapsi pakenee kodin ikäviä sanoja löytääkseen tilalle uusia, kauniimpia. Karoliina Pertamon kuvituksessa kirjaimet leijuvat kuin lumihiutaleet, ja tekstiä tukeva kuvitus innostaa lukijaa keksimään omia sanoja.

Runeberg Junior -esiraatiin kuuluivat tänä vuonna näyttelijä ja ohjaaja Mika Fagerudd, luokanopettaja Milka Harjunen sekä FM Keth Strömdahl. Raati arvio tämänvuotista lastenkirjasatoa tasokkaaksi ja niiden kuvituksia lukemaan ja keskustelemaan houkutteleviksi.

Ehdokkaat julkistettiin torstaina 14.11. Porvoon pääkirjastolla. Lopullisen voittajan valitsevat porvoolaiset päiväkotiryhmät sekä ensimmäisen ja toisen luokan oppilaat. Palkinnon arvo on 10 000 euroa.