Gibran, Kahlil

Kirjailija, taidemaalari, mystikko ja filosofi Kahlil Gibran syntyi Bsharréssa Libanonissa. Hän aloitti koulunkäyntinsä syntymäkaupungissaan, mutta muutti vuonna 1895 äitinsä ja sisarustensa kanssa Bostoniin Yhdysvaltoihin.

Neljätoistavuotiaana Gibran päätti palata yksin Libanoniin täydentääkseen opintojaan Madrasat al-Hikmatissa – Viisasten koulussa – ja täällä alkoi muotoutua hänen hienostunut runokielensä, jossa yhdistyi arabialainen kulttuuri länsimaisiin vaikutteisiin. Hän opiskeli kuvataiteita kahteen otteeseen Pariisissa ja palasi sieltä ensin Bostoniin, kunnes muutti New Yorkiin, jossa asui kuolemaansa asti.

Kahlil Gibrania arvostettiin aikanaan ennen muuta etevänä muotokuvamaalarina, ja hänen piirustuksiaan ja maalauksiaan on olut näytteillä useissa eri pääkaupungeissa ympäri maailmaa.
Gibran kuvitti myös kirjoittamiaan kirjoja vertauskuvallisin piirroksin, jotka ovat runollisen kauniita, taiteilijan sisimmässä syntyneitä näkemyksiä hänen filosofiastaan.

Ensimmäisen merkittävän kaunokirjallisen teoksensa Särkyneet siivet Gibran omisti muusalleen ja uskotulleen M.E.H.:lle, May Elizabeth Haskelille. Tämä tyttökoulun opettaja ja omistaja perehdytti Gibranin amerikkalaiseen elämänmuotoon, toimi hänen opastajanaan, kirjeenvaihtotoverina ja rahoittajana. Lisäksi hän hioi Gibranin englannin kieltä, jota tämä vähitellen ryhtyi käyttämään arabian sijasta.

Profeetta, Gibranin pääteos ja hänen ajattelunsa peruskivi, muodostui heti ilmestyessään menestykseksi. Se on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle. Ensimmäinen suomalainen laitos julkaistiin 1968.