Hjelt, Marjut

Olen Oulussa syntynyt, Kouvolassa kouluni käynyt ja Helsingissä asuva kulttuurin "sekatyöläinen", jolle kirjoittaminen on erityisen läheistä ja mieluista. Koska olen koulutukseltani kulttuuriperinteen tutkija, olen ammentanut aiheita kirjoihini kansanuskosta, tavoista ja kulttuurihistoriasta.

En oikeastaan koskaan ajatellut saavani kirjoituksiani julkisuuteen, vaan kirjoitin iloa tai kiukkuja purkaakseni. Äidinkielen opettajani Kouvolan yhteiskoulusta oli minulle paras kirjoittamiseen kannustaja kiittäessään minua usein kouluaineitteni huumorista ja tunteiden vahvuudesta. Kirjojen lisäksi olen työskennellyt aikakauslehtitoimittajana ja kirjoittanut lisäksi mm. lastenohjelmien ja sinfoniaorkesterille sävelletyn musiikkisadun tekstin.

Ensimmäinen kirjani, savolaisesta 1800-luvulla eläneestä velhosta ja silmänkääntäjästä Abel Koposesta kertova Kuikka-Koponen ilmestyi 1980. Sitä kirjoittaessani olin Marjut Kivelä ja seuraavat viisi kirjaani ovat ilmestyneet sillä nimellä.

Minua kiinnostaa esivanhempiemme elämään kuulunut taikuus ja erityisen paljon pidän luonnon monimuotoisuudesta ja siihen liittyvistä myyttisistä ja mystisistä piirteistä. Olen ollut lapsesta saakka erityisen mieltynyt musiikkia ja tanssia rakastaviin keijukaisiin ja haltijoihin, jotka eivät ole minulle vain pieniä ja heleitä olentoja, vaan yhtä monimuotoisia kuin ihmisrotukin. Kuvittajaystäväni Jaana Aalto onkin joskus kutsunut minua kauniisti "kaikkien suippokorvien äidiksi". Todella kunniakas nimitys!

Olen saanut tehdä antoisaa yhteistyötä taitavien kuvittajien kanssa, joista mainittakoon Jaana Aalto, Mika Launis, Christer Nuutinen, Heikki Prepula, Tuula Toiviainen-Vij, Daga Ulv ja Hannu Virtanen. Kuvittajayhteistyö on tärkeää, sillä kuvataiteet ovat elämässäni vahva elinvoiman ja inspiraation antaja. Ajattelen monet asiat kuvina ja kuulen äänissä värejä.

Olen kotiutunut Helsinkiin, vaikka haaveilenkin maalle muuttamisesta. Perheeseeni kuuluu kolme lasta, mies ja vaihtelevasti jokin kotieläin, tällä hetkellä pupuneiti Amanda Mimosa.

Kuva Hjelt, Marjut