Piekalkiewicz, Janusz

Vuonna 1925 Varsovassa syntynyt Piekalkiewicz tunsi omakohtaisesti aiheen, jota kuvasi useissa kirjoissaan – toisen maailmansodan aikaisen vastarinta-ja vakoilusodankäynnin. Hän liittyi 17-vuotiaana Puolan vastarintaliikkeen riveihin ja osallistui Varsovan kansannousuun saksalaismiehittäjiä vastaan vuonna 1944. Hän joutui sotavankileirille Varsovan taistelujen päätyttyä, ja toisen maailmansodan jälkeen hän palasi kotimaahansa ja opiskeli Lodzin maineikkaassa elokuvakoulussa.
Opintojen päätyttyä hän työskenteli tieteellisten dokumenttifilmien parissa ja hankki niiden ohessa vuoristo-oppaan pätevyyden. Vuoteen 1956 mennessä hän oli tullut vakuuttuneeksi, etteivät yhteiskunnalliset olot vapautuisi Puolassa, ja Unkarin kansannousun alettua hän siirtyi laittomasti rajan yli taistellakseen neuvostomiehittäjiä vastaan. Puna-armeija kukisti kansannousun sotilaallisella voimalla, ja Piekalkiewicz onnistui pakenemaan Itävaltaan. Hän työskenteli jonkin aikaa Radio Vapaan Euroopan toimituksessa ja siirtyi pian Pariisiin, jossa hankki satunnaistöillä rahat elokuvakameraan.
Välineet saatuaan Piekalkiewicz käsikirjoitti, ohjasi ja tuotti useita palkittuja dokumenttielokuvia etenkin toisen maailmansodan tapahtumista ja maanmiestensä tunnoista kylmän sodan varjossa. Hän myös kirjoitti dokumenttiensa aineistojen pohjalta suosittuja tietokirjoja, jotka saivat arvostelumenestystä niin sotilasalan ammattijulkaisuissa kuin yleisissä kirjallisuusarvosteluissakin, ja niitä käännettiin kaikkiaan 13 kielelle. Piekalkiewiczin ura päättyi hänen yllättävään kuolemaansa vuonna 1988. Hän oli kuollessaan 62-vuotias.