Polva, Anni

Anni Kyllikki Polviander, os. Heinonen, syntyi tammikuussa 1915 Pietarissa, mutta vietti lapsuutensa ja nuoruutensa aina avioliiton solmimiseen saakka Tampereella. Hän oli perheen kolmesta lapsesta vanhin ja osoittautui jo pienestä pitäen eläväiseksi ja omapäiseksi tytöksi. Ehtymätön lukemisen nälkä ja vilkas mielikuvitus loivat pohjaa tulevalle kirjailijan uralle.

Isän äkillinen kuolema vaikeutti Heinosten taloudellista tilannetta, kun äiti jäi yksin huolehtimaan perheestä. Anni siirtyi keskikoulun käytyään kauppaopistoon ja yritti siinä sivussa saada rahaa kokoon mm. tarjoilijana ja kotiopettajana. Vaikka elämä oli niukkaa, se ei Annin mielestä ollut silti ankeaa, sillä hänellä oli paljon harrastuksia ja hän nautti täysin siemauksin toverielämästä. Kauppaopiston jälkeen Anni pääsi töihin kirjanpitäjäksi ja tapasi teknikoksi opiskelevan Unto Polvianderin, tulevan miehensä. Perheeseen syntyi viisi lasta. Mutkien kautta Polvianderit päätyivät Turkuun, missä Anni asui kuolemaansa asti.

Vuonna 1944 Unto oli rintamalla ja Anni odotti toista lastaan. Hän päätti keksiä ammatin, jota hän voisi tehdä kotona. "Olen koko ikäni kertoillut ja keksinyt satuja ja koulussa olin hyvä aineenkirjoittaja, joten ajattelin yrittää, osaisinko ehkä kirjoittaa kirjan, jonka joku kustantaja huolisi. Siis joko kirjailijaksi, ja jos en siihen pystyisi, niin sitten ompelijaksi."

Esikoisteos "Rakasta minua hiukan" ilmestyi lokakuussa 1945. Se herätti heti yleisön mielenkiinnon, ja teos myytiin loppuun jo joulumarkkinoilla. Heti ensimmäisessä kirjassaan Anni Polva löysi omaleimaisen tyylinsä. Hänen raikas huumorinsa, sanavalmiit sankarittarensa ja lämmin elämänmyönteisyytensä puhuttelivat vahvasti suomalaisia lukijoita. Nyt tästä kirjasta on otettu jo 15 painosta, ja kaikkien hänen kirjojensa painosten yhteismäärä lähenee jo ällistyttävää kolmen miljoonan rajaa. Yhteensä hän on kirjoittanut 45 aikuisten romaania.

Anni Polvan kirjailijankuva on monipuolinen: hän on julkaissut romaaneja ja muistelmia, matkakirjoja sekä lasten- ja nuortenkirjoja. Uutta arvostusta saanut viihdekirjallisuus on Polvan tunnetuin alue, mutta hän on kirjoittanut myös kaksi vakavaa, täysin kevyestä linjasta poikkeavaa teosta "Minulla ei ole ketään" ja "Ota minut mukaasi", joissa molemmissa kuvataan herkästi yksinäisen lapsen turvattomuutta.

Nuorten- ja lastenkirjailijana Anni Polvan suosio on lyömätön. Tiina-kirjat ovat suorastaan käsite eri ikäisten naisten ja tyttöjen parissa. Tiinan seikkailut pohjautuvat Anni Polvan omiin lapsuudenmuistoihin, ja niiden keskeisenä motiivina on aina rehellisyys ja hyväntahtoisuus. Tiinasta on tehty TV-sarja sekä kirjoitettu esitelmiä ja tutkielmia. Nuoret lukijat ovat palkinneet Anni Polvan lukuisilla Plättä-palkinnoilla.

Vuonna 2000 Anni Polva sai Suomen Kirjailijaliiton tunnustuspalkinnon.

Vuonna 2006 oli kulunut 50 vuotta Tiina-sarjan ensimmäisen osan ilmestymisestä. Merkkivuoden juhlistamiseksi Karisto järjesti kirjoituskilpailun, jossa etsittiin raikasta ja modernia tyttökirjaa. Kilpailuun lähetettiin 170 käsikirjoitusta, joista voittajaksi nousi Vilja-Tuulia Huotarisen Siljan laulu (ilm. 2007).

Vuonna 2006 Lounais-Suomen kirjailijat ry perusti Anni Polvan nimeä kantavan valtakunnallisen kirjallisuuspalkinnon, joka myönnetään parhaalle lasten tai nuorten sarjakirjalle. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi.