13.8.2019

 

Johanna Sinisalon Vieraat voitti Kariston kauhuromaanikilpailun

 
Kirjailija Johanna Sinisalon käsikirjoitus Vieraat on valittu Kariston kauhuromaanikilpailun voittajaksi. Voittajan valitsi kolmihenkinen tuomaristo, johon kuuluivat kirjailija Marko Hautala, elokuvaohjaaja Joona Tena sekä kustannustoimittaja Minna Klapuri. Tuomaristo päätyi voittajakäsikirjoituksen valintaan yksimielisesti. Karisto julkaisee kirjan vuonna 2020.

Lajille uskollinen, nerokas kauhutarina
Vieraat kertoo kahvilayrittäjä Essin sekä kirjanpitäjä Siirin perheestä. Perheen tarhaikäinen Sissi-tytär alkaa oirehtia vakavasti ja viillellä itseään saksilla. Lääkärintarkastuksessa selviää, että Sissillä on vanhempiakin haavoja. Miksi Sissi satuttaa itseään? Vai suojeleeko lapsi jotakuta? Onko perheen lähipiirissä tuntematon, sisäinen uhka?
– Voittajatarina Vieraat on kuin loistavasti päivitetty versio menneiden vuosikymmenien kauhuromaaneista, joissa jännite kasvaa tyylikkäästi ja kauhu tunkeutuu arkeen vähitellen. Mistään nostalgiatripistä ei kuitenkaan ole kyse, vaan tuoreesta ja nerokkaasti viritetystä tarinasta, joka on yhtä aikaa ajassa kiinni ja silti ajaton, tuomariston jäsen Marko Hautala kuvailee Sinisalon käsikirjoitusta.
Joona Tena kiittelee Sinisalon tarinan uskottavuutta, joka kumpuaa juuri ajattomien teemojen ja modernin kerronnan taidokkaasta yhdistämisestä.
– Kirjoittaja luo kiinnostavan maailman ja laittaa tapahtumat jännittävästi liikkeelle. Jännite kasvaa loppuun asti ja tarina päättyy yllättävällä, mutta samalla vääjäämättömältä tuntuvalla tavalla. Tässä vaikeassa tehtävässä onnistuminen nosti Vieraat koko kilpailun voittajaksi.
Samoilla linjoilla on myös tuomaristoon kuulunut Kariston kustannustoimittaja Minna Klapuri.
– Tiesin jo parinkymmenen sivun jälkeen, että Vieraat kuuluu ehdottomasti mukaan kilpailun finaalivaiheeseen. Tekstiä ei voinut jättää kesken.

Kunniamaininta hypnoottiselle Nailpolish.aville
Tuomaristo päätti lisäksi palkita kunniamaininnalla käsikirjoituksen Nailpolish.avi, jonka kirjoittaja on Lotta-Liisa Joelsson. Käsikirjoituksessa nuori mutta elämän jo rankasti murjoma mies uppoutuu selvittämään pahaenteisen netissä leviävän videon taustoja.
– Usein kauhutarinat katsovat historiassa taaksepäin, mutta tämä ankkuroituu kekseliäästi juuri tähän päivään. Erityisansiona pidän tapaa, jolla lajityypillinen mystiikka risteytyy nykyihmiselle arkiseen teknologiaan. Tätä omaperäistä tarinaa ei olisi voitu kirjoittaa vielä aiemmilla vuosikymmenillä, Joona Tena kuvailee.
Käsikirjoitus vakuutti myös Minna Klapurin.
– Nailpolish.avin omintakeinen kertojanääni piti otteessaan poikkeuksellisella tavalla. Tuntui, että haluan tavata ihmisen, joka näkee maailman noin.
Marko Hautala toteaa Nailpolish.avi-käsikirjoituksen olleen loppuun saakka yksi tuomariston suosikeista.
– Tarinan keskeinen kuva on niin hypnoottisella tavalla omintakeinen ja karmiva, että se jää lukijan päähän asumaan, Hautala summaa.


Kilpailuun saapui määräaikaan 31.10.2018 mennessä 120 käsikirjoitusta. Kilpailun tulokset julkistettiin Jyväskylässä 5.–7. heinäkuuta järjestetyssä Finncon-tapahtumassa.