15.1.2019

Petja Lähteen Surunsyömälle Arvid Lydecken -palkinto

Suomen Nuorisokirjailijat ry:n jakama Arvid Lydecken -palkinto on myönnetty Petja Lähteen Surunsyömä-lastenromaanille. Palkinto annetaan vuosittain korkeatasoiselle lastenkirjalle, ja sitä on jaettu vuodesta 1969 alkaen. Petja Lähde on kulttuurin monitoimimies: näyttelijä, ohjaaja, kirjailija ja käsikirjoittaja. Surunsyömä on hänen ensimmäinen lastenkirjansa.

Surunsyömä kertoo 10-vuotiaasta Pentistä, jonka äiti on kuollut ja isä sairastunut surunsyömään. Pentti haluaa pelastaa isän keinolla millä hyvänsä ja päättää järjestää heille yhteisen mökkiloman, jossa mielikuvitus ja tunteet pääsevät valloilleen. Surunsyömä on herkkä tarina isän ja pojan surusta ja sen käsittelemisen tärkeydestä. Kirjassa on Matti Pikkujämsän mustavalkokuvitus.

Ote palkintoraadin perusteluista: ”Teoksessa käsitellään läheisen menetystä viisaasti ja koskettavasti. Vaikeaa aihetta lähestytään herkkyydellä lapsen näkökulmasta. Rankasta sisällöstään huolimatta kirja antaa toivoa ja lohtua tulevaan: vielä kaikki kääntyy parhain päin.”

Palkintoraatiin kuuluivat tutkija ja tietokirjailija Sara Kokkonen, kirjastovirkailija Marjo Hämäläinen ja luokanopettaja Matias Laivamaa.

Petja Lähde (s. 1976) on näyttelijä, näytelmäkirjailija ja kirjailija Helsingistä. Hän on julkaissut kolme aikuistenromaania ja yhden lastenromaanin. Maaliskuussa Lähteeltä ilmestyy helppolukuinen Taneli ja FC Mörlökit -lastenkirja, jonka on kuvittanut Roosa Hepomäki. Tänä vuonna tulee ensi-iltaan Lähteen kirjoittama Fingerpori-näytelmä Helsingin Kaupunginteatteriin sekä yhdessä Mikko Koukin kanssa käsikirjoitettu Fingerpori-elokuva. Lisäksi Lähde on sovittanut ja ohjannut Surunsyömästä Ylelle kuunnelman ja kirjoittanut yhdessä Lassi Vierikon kanssa Nelosella alkavan Kaamos-rikossarjan. Tällä hetkellä Petja Lähde näyttelee Turun Kaupunginteatterin Varissuo-musikaalissa.