23.11.2018

Sytytä lukemisen VIMMA!

Lastenkirjainstituutti ja Karisto Oy järjestävät kirjoituskilpailun, jossa etsitään erityisesti 11–14-vuotiaita poikia kiinnostavaa kaunokirjallista käsikirjoitusta.
Mitä lukutaidolle tapahtuu koulussa? Yle 5.7.2018
 "Pisa-tutkimusten mukaan tyttöjen ja poikien välinen ero lukutaidossa on Suomessa suurempi kuin missään muussa OECD-maassa. Opettajien mukaan kyse on lukemisen määrästä. Tytöt lukevat kirjoja, pojat eivät.
– Jo 5–6-luokkalaisista pojista juuri kukaan ei lue kertomakirjallisuutta. Ei ahmita Tarzania, tai Viisikoita kuten aikoinaan. Se on haaste myös kustantajille, sanoo Suomen luokanopettajien puheenjohtaja Marko Jokinen."
https://yle.fi/uutiset/3-10290355?fbclid=IwAR1M4XOhukOraC4CNOevrg7yeAyHkCdeXhiPfhoITzYNcvx8sU6hSghBVOc

Miksi kaikki 11–14-vuotiaat pojat eivät lue? Ehkä lukeminen on heistä tylsää, yksinäistä puuhaa tai pelit, tietokoneet ja muut harrastukset kiinnostavat enemmän. Tarinaan pääseminen voi tuntua vaikealta. Millaista kirjaa pojat eivät malttaisi jättää kesken ja suosittelisivat kaverillekin?
Etsimme rohkeita ja uudenlaisia tekstejä, jotka koukuttavat nuoret kirjojen pariin. Kirjojen tulee olla juonivetoisia, riittävän helppolukuisia ja aiheiltaan erityisesti poikia kiinnostavia. Kaikki pojat eivät ole samasta muotista, aiheet voivat siis olla monenlaisia. Käsikirjoitus voi olla esim. romaani, novellikokoelma, lyriikkaa tai sarjakuvaa.

Kilpailuohje
Kilpailuun voivat osallistua sekä ensikertalaiset että aiemmin julkaisseet kirjailijat. Kilpailuun osallistutaan lähettämällä ennen julkaisematon teksti. Kilpailutekstin pituutta ei ole rajattu. Odotamme sujuvia tekstejä, joihin kohderyhmän on helppo tarttua.
Kilpailuteksti lähetetään 31.7.2019 mennessä (postileiman päivämäärä) paperille tulostettuna osoitteeseen Lastenkirjainstituutti, Puutarhakatu 11 A, 33210 Tampere. Kuoreen merkitään tunnus ”Kirjoituskilpailu VIMMA!”.
Kilpailuun osallistutaan nimimerkillä, joka tulee merkitä selvästi käsikirjoitukseen. Mukaan tulee liittää suljettu kuori, jonka päälle on merkitty osallistujan nimimerkki ja jonka sisällä on osallistujan yhteystiedot. Käsikirjoituksia ei palauteta.
Voittaja saa 3000 euron palkinnon. Tuomaristo voi päättää palkinnon jakamisesta useamman käsikirjoituksen kesken. Voittaja saa palkinnoksi myös kustannussopimuksen.
Kilpailun voittajateksti julkaistaan kirjana vuoden 2020 aikana. Karisto Oy varaa oikeuden julkaista myös muita kilpailuun lähetettyjä tekstejä.
Lastenkirjainstituutin ja Kariston edustajat tekevät esikarsinnan kilpailuun lähetetyille teksteille. Voittajan valitsee loppusuoralle valittujen tekstien joukosta raati, johon kuuluvat äidinkielen lehtori Antti Klemi, kirjailija Jyri Paretskoi sekä koululaiset Lukas Browne ja Saku Pietilä. Voittaja julkistetaan Kirjalitta-festivaalilla marraskuussa 2019.
Lisätietoja: Lastenkirjainstituutti, toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen
kaisa.laaksonen@lastenkirjainstituutti.fi
p. 050 3615 639