25.6.2019

Karisto juhlistaa satavuotiasta Putkinotkoa


Karisto julkaisee juhlapainoksen Joel Lehtosen vuosina 1919–1920 ilmestyneestä Putkinotko-teoksesta. Esipuheen uuteen painokseen kirjoittaa teatteriohjaaja, kirjailija Juha Hurme.

Putkinotko ilmestyi alun perin Kariston kustantamana kahdessa osassa vuosina 1919 ja 1920. Kirjan ensimmäinen osa, Putkinotkon metsäläiset, esitteli Savon sydänmailla elävän ”laiskan viinatrokarin ja hänen ahkeran akkansa”, eli omintakeisen vuokraviljelijän Juutas Käkriäisen, hänen vaimonsa Rositan ja heidän monilapsisen metsäläisperheensä.

Jatkona romaaniin ilmestyi 1920 Putkinotkon herrastelijat eli ”lisiä” Käkriäisten vuokraisännästä, kirjakauppias Aapeli Muttisesta ja hänen rakkaistaan.

Putkinotko on yhdenpäivänromaani, jonka kesäisessä hetkessä Juutaksen Rosina-vaimo lähtee kaupunkivierailulle Savonlinnaan. Juutas puolestaan suunnittelee viinanmyyntiä, jolla hieman kohentaa vaatimattoman elämisen tasoa. Täyteläiseksi äityvään päivään sattuu myös Aapeli Muttisen tarkistuskäynti tiluksilleen.

Putkinotko on värikäs ja maalauksellinen kuvaus suomalaisesta luonnosta, luonnonlapsista ja niistä jännitteistä, joita erilaisten maailmojen törmäyksessä syntyi. Putkinotkossa yhdistyvät ”virma iloittelu” ja ”suolankirpeä satiiri”, ja henkilöhahmoihinsa kirjailija ”on tuhlannut sekä kipeää totisuutta että keveintä komiikkaa”, kuten kirjan aikalaisarvosteluissa kuvailtiin.

Teos nostettiin jo ilmestyessään merkittävimpien suomenkielisten romaanien joukkoon. Putkinotko täydensi Joel Lehtosen Putkinotko-sarjan, johon kuuluvat myös romaani Kerran kesällä (1917) ja novellikokoelma Kuolleet omenapuut (1918).

Putkinotkon uuden painoksen ulkoasun suunnittelee graafinen suunnittelija Petri Latvala.
Kirja ilmestyy lokakuussa 2019. Teos juhlistaa Lehtosen klassikkoromaanin merkkivuosia ja on alkusoittoa 1900 perustetun Kariston 120-vuotisjuhlavuodelle.