27.2.2018

Vuoden johtolanka 2018 -palkinto Timo Saarrolle romaanista Kuoleman kuukausi.


Suomen dekkariseura myöntää Vuoden johtolanka 2018 -palkinnon Timo Saarrolle romaanista Kuoleman kuukausi (Karisto 2017).

Palkintoraati perustelee valintaansa seuraavasti:

Timo Saarron romaani Kuoleman kuukausi on taitavasti rakennettu historiallinen dekkari. Se luo elävän ajankuvan vuoden 1917 Helsingistä, vähän ennen Suomen sisällissotaa. Saarto kuvaa tarkkanäköisesti järjestysvallan sekasortoa ja osapuolten välillä kytevää epäluuloa.

Saarron kuvaama historiallinen Helsinki tuntuu aidolta ja pohjautuu selvästi perusteelliseen taustatyöhön. Lukija voi aistia menneen ajan kaupungin ja seurata kirjaan sisältyvästä kartasta, missä paikoissa liikutaan. Kuvaus ei jää kuitenkaan pelkäksi miljöön maalailuksi, vaan arkielämän pienet yksityiskohdat antavat siihen oikeasti eletyn elämän makua.

Saarron erityinen ansio on eläytyvä henkilökuvaus. Teoksen päähenkilöt ovat sympaattisia mutta tuntuvat kuitenkin aidoilta oman aikansa ihmisiltä. Näkökulmia tarjotaan monta: tapahtumia seurataan ajoittain niin punaisten, valkoisten, miesten, naisten kuin lastenkin silmin. Vaikka ajan vastakkainasettelut ovat jyrkkiä, yksittäiset ihmiset voivat tehdä yhteistyötä yli yhteiskunta- ja luokkarajojen.

Romaanin juoni on punottu osaavasti, eikä se päästä lukijaa liian helpolla. Saarto annostelee jännitystä sopivasti sortumatta epäuskottaviin käänteisiin. Juoni vetää mukaansa ja pitää otteessaan loppuun asti. Teoksellaan Saarto osoittaa kuuluvansa suomalaisen historiallisen dekkarin kärkikaartiin.


Vuoden esikoisdekkari -kunniakirjalla Suomen dekkariseura palkitsi Heikki Valkaman romaanin Pallokala (Tammi 2017) ja ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjalla palkittiin unkarilainen salanimi Vilmos Kondor Budapest Noir -sarjastaan (Tammi).

Palkintoraatiin kuuluivat Helena Hyvärinen, Matti Järvinen ja Kari Mäkinen.