5.11.2020

Kuva, joka sisältää kohteen merkki, ulko, sivu, istuminen

Kuvaus luotu automaattisesti                                   

Anne Vuori-Kemilän Mustaa jäätä on ehdolla kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi
Anne Vuori-Kemilän Mustaa jäätä on synkkäsävyinen tarina kahdesta poikkeusihmisestä ja heidän ristiriitaisesta suhteestaan.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana on Anne Vuori-Kemilän romaani Mustaa jäätä. Se on kuvaus Gulffista ja Elffistä eli Railista ja Siiristä, rakkaudesta, ulkopuolisuudesta ja siitä, kuinka ihmisen elämä voi mennä raiteiltaan.
Ehdokkuusperusteluissa todetaan:
"Yhteisön poikkeusyksilöitä tukahduttava paine, suomalainen vaikenemiseen kallistuva puhekulttuuri, vuosien tunnelukot ja mielenterveysongelmat. Vuori-Kemilän aiheet ovat raskaat, mutta hän kuvaa maailman kolhimia ihmisiään oikeudenmukaisella lämmöllä ja rakkaudella, heidät kirjailijan taidolla lihaksi ja vereksi muuttaen."
Anne Vuori-Kemilä (s.1958) on kotoisin Kemistä ja asuu nykyään Helsingissä. Hän on työskennellyt psykiatrisena sairaanhoitajana, mielenterveystyön opettajana ja työnohjaajana eri paikkakunnilla. Mustaa jäätä on hänen toinen romaaninsa.
Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaasta suomalaisesta romaanista. Palkinnon suuruus on 30 000 euroa. Vuoden 2020 Finlandia-palkintojen voittajat julkistetaan keskiviikkona 25.11. suorassa televisiolähetyksessä Yle TV1:ssä kello 19.
Palkintolautakuntaan kuuluivat ulkoministerin valtiosihteeri Johanna Sumuvuori (pj), kulttuuritoimittaja Suonna Kononen ja yrittäjä Maija Kuusi. Kaunokirjallisuuden Finlandian valitsee tänä vuonna kapellimestari Hannu Lintu.

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi
Anne Vuori-Kemilän haastattelupyynnöt ja pdf-vedokset: jenni.heiti@otava.fi